Istoria Ginkgo

Ginkgo Biloba este unicul supravietuitor al ordinului “ginkgoales” care apartine familiei “ginkgoaceae”. Copacul este o adevarata fosila vie care a trait pe Pamant inca de acum 270 milioane de ani, in perioada dinozaurilor.
Studiile fosilelor au demonstrat ca in perioada Jurasic America de Nord, Asia si Europa  erau dens populate de Ginkgo.

Datorita cataclismelor climatice care au urmat, Ginkgo aproape a disparut, supravietuind doar in cateva locuri din estul Chinei. Aici a fost cultivat de catre oameni in general pe langa temple, manastiri si palate, acestui copac atribuindu-i-se insusiri divine.

Ginkgo Biloba a influentat puternic istoria si credintele civilizatiei orientale fiind folosit de mii de ani in medicina chineza ca si stimulant al memoriei si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. Semintele sale constituie si azi o delicatesa in orient, din ele preparandu-se masa traditionala de Anul Nou Chinezesc.

Datorita aspectului sau deosebit, Ginkgo a fost si o sursa de inspiratie pentru poeti si scriitori – il gasim mentionat inca din secolul 11 in literatura chineza, intr-un poem scris de catre Ouyang Xiu. In Europa cea mai cunoscuta mentionare a acestui arbore intr-o opera literara, este poemul “Ginkgo Biloba” al lui Goethe, dedicat iubitei sale Marianne von Willemer.

Astazi, aproape orice parc sau gradina botanica din orasele situate in zonele temperate sau subtropicale au macar un exemplar de Ginkgo Biloba. Cele mai impunatoare exemplare pot fi regasite pe langa templele budiste si palatele din China, Corea si Japonia, unde au fost plantate si ingrijite de mii de ani – unii copaci ajungand la varste de 2500 ani.

Exploratorii si colectionarii de plante l-au remarcat in expeditiile facute in China si Japonia in jurul anului 1700 si l-au adus in Europa. Primul care adus seminte de Ginkgo in Europa a fost  Engelbert Kaempfer, un fizician si botanist german care a fost trimis intr-o misiune in Japonia de catre Companiile Olandeze ale Indiilor de Est. Copacul plantat de catre Kaempfer in Gradina Botanica din Utrech, in jurul anului 1730, poate fi admirat si in prezent si este unul din cele mai varstnice exemplare din afara Chinei si a Japoniei.

Ginkgo Biloba a fost adus pentru prima data in America de Nord de catre William Hamilton, in anul 1784 si plantat in gradina sa din Philadelphia.
Ginkgo Biloba a devenit rapid o prezenta foarte populara pe strazile marilor orase din Europa si America de Nord datorita frumusetii sale si nu in ultimul rand a rezistentei sale deosebite la orice conditii de mediu si daunatori.

Si in Romania putem intalni sporadic exemplare de Ginkgo Biloba:

Bucuresti :

Parcul Circului – 2 Ginkgo maturi, cu fructe

Parcul Bordei – spatiul de joaca pentru copii

Statiunea Venus: Hotel Raluca, Gradina Japoneza – 1 Ginkgo de 32 ani, de peste 20 m inaltime.

Sighisoara - doi copaci de aprox 3m, langa pensiunea Phonix

Adjud DN2 - statia UMB – 5 Ginkgo de 3 m inaltime

Speram ca prin acest proiect, sa facem cunoscut acest arbore si in Romania si sa ne putem bucura de frumusetea sa si in parcurile, strazile si gradinile noastre.