Despre Ginkgo

Gingko Biloba este cel mai vechi reprezentant al speciilor de plante de pe Pamant – o adevarata fosila vie.

S-au gasit fosile de frunze de Gingko Biloba care au o vechime de peste 270 milioane de ani, ceea ce il face contemporan cu dinozaurii din perioada Jurasic.

In Asia, unde a supravietuit in zone restranse din China, acesta e cunoscut sub numele de „Copacul lui Dumnezeu”, “Arborele pagodelor” sau “Cais Argintiu”. In Orient, arborelui Ginkgo ii sunt atribuite calitati divine, conform legendelor, Budha obisnuind sa mediteze adesea la umbra lui. Datorita efectelor de protectie care i se atribuie, arborii Ginkgo au fost cultivati in mod constant de catre calugari pe langa templele Budiste, fiind atestate exemplare care au ajuns la incredibila varsta de 2500 ani.

In China plantarea unui copac Ginkgo este asociata cu orice nou inceput in viata – casatorie, nastere, casa noua – el simbolizand longevitatea, rezistenta, statornicia si speranta.

De-a lungul milioanelor de ani de existenta, Ginkgo Biloba a facut fata cu brio tuturor intemperiilor avand o rezistenta deosebita impotriva bolilor si a parazitilor, astfel incat un exemplar poate trai cu usurinta pana la varsta de 1000 ani.

Fiind forme fosile si primitive de plante, Ginkgo Biloba sunt copaci dioici, plante unisexuate, existand exemplare mascul si femela. Maturitatea sexuala se atinge dupa 25 – 30 ani.

Un fapt relevant asupra rezistentei si vitalitatii deosebite ale acestui arbore:

Cand in anul 1945 in Japonia, deasupra Hirosimei, a fost detonata bomba atomica, singurii supravietuitori din zona epicentrului exploziei (aprox 900 m) au fost 6 copaci Ginkgo Biloba care, un an mai tarziu, au inmugurit din nou, si traiesc si in ziua de azi fara sa fi suferit modificari genetice.

Datorita calitatilor sale exceptionale, copacul a inceput a fi studiat de catre cercetatori, iar substantele active obtinute din frunzele sale stau la baza a celor mai utilizate suplimente nutritive folosite in prezent pentru tratarea a numeroase afectiuni ale civilizatiei moderne.

In zilele noastre, Ginkgo Biloba este cultivat si plantat in scopuri decorative, frunzele sale cu un aspect unic si o textura delicata, facandu-l unul din cele mai frumoase si cautate plante ornamentale. Cu coroana de o mare distinctie si demnitate si cu frunzele sale de forma unui evantai, Ginkgo Biloba este o fosila vie, o mostenire a unor timpuri extrem de indepartate, care pastreaza in el secretele unui trecut incomensurabil.

Va invitam sa vizitati acest site si sa aflati mai multe despre acest copac extraordinar, care ar trebui sa se afle la loc de cinste in fiecare gradina.